Att vara gravid tycker många är underbart samtidigt som det även är jobbigt och smärtsamt. Men oron för att inte få plats på BB när tiden väl kommer eller att man inte kommer hinna till BB – är inte särskilt rolig för någon. I sex län är avstånden längre än i andra län, inte minst när det kommer till sträckan till närmsta BB.

 

Det innebär mycket att bli mamma, särskilt när det är första barnet som kommer. I ett tidigare inlägg skrev vi om vad man kan förvänta sig av en graviditet och vad som kan vara bra att tänka på.

 

När det kommer till att föda barn och graviditeter generellt är den senaste stora nyheten bristen på platser på BB, som gort att flertalet blivande föräldrar flugits till Finland för att få föda där. Eller att det till och med gått så långt att mammor faktiskt fött barn i taxi utanför sjukhus för att det inte funnits plats på BB.

 

Stor oro hos blivande föräldrar

 

I Sydsvenskan går det att läsa om hur det finns en stor oro kring även de långa avstånden som finns i olika delar i landet – till närmsta BB. Det kan vissa fall vara så långt som hela 30 mil, i alla fall i de sex län i landet där avstånden är som längst. Om färden är längre än 35 kilometer blir risken allt högre för att en transportförlossning ska inträffa, något som man givetvis helst vill undvika för både barnets och mammans säkerhet och trygghet.

 

Värmland, Dalarna och Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. De sex länen täcker två tredjedelar av Sveriges yta och tillsammans har landstingen tio sjukhus med avdelningar avsedda för förlossningsvård – Sydsvenskan