Något som sägs vara det första vi tittar på hos en annan människa är dennes skor men om vi vill uppmärksamma något specifikt så kan vi göra det genom våra strumpor – och då menar vi inte genom modemissen att ha strumpor på i sandaler!

udda strumpor MINDREAtt reflektera över vilka strumpor som vi drar på oss på morgonen är kanske inte något som vi vanligen brukar göra, men det är exakt vad tioåriga Nathea Anemyr ville att vi skulle göra den 20 mars detta år – genom att bära udda strumpor (källa). Och anledningen? Hon ville uppmärksamma att det är okej att vara annorlunda, lite udda. Hennes storasyster Noelle har nämligen Downs syndrom vilket omkring 120 barn föds med varje år och just därför valde Nathea att starta eventet ”Rocka sockorna” på Facebook dagen innan den internationella Downs syndromdagen som infaller den 21 mars varje år. Responsen? Över 250 000 personer valde att delta inklusive några av Sveriges ledande politiker såsom miljöpartiets utbildningsminister Gustav Fridolin som dessutom hörde av sig i person (källa). Tanken är att eventet även ska ske nästa år igen, så om man inte äger udda strumpor så kan det vara dags att skaffa sig lite olika par att blanda med. På till exempel www.softsocks.se finns det mängder av strumpor att välja bland I regnbågens alla färger – så varför inte klicka hem flera par i snygga färger och sätta en rosa på högerfoten och en gul på vänster?

Vad är Downs syndrom?

Downs syndrom är en utvecklingsstörning som omkring 120 barn föds med årligen. En vanlig missuppfattning kring Downs syndrom är att dessa barn inte kan utvecklas. Men det stämmer inte. Alla som föds med syndromet har förmågan att utvecklas genom att lära sig nya saker och både läsa och skriva – men det är lite svårare och tar längre tid än för en person utan syndromet. (källa). Dessa barn är egentligen precis som alla andra – de är bara lite udda och det är inget fel med det.

Symptom:

  • Vanligt att dessa barn föds med hjärtfel vilket brukar opereras tidigt.
  • Lägre fram är det vanligt att personer med syndromet har synnedsättning, hörselnedsättning samt kan i flera fall även vara extra känsliga för infektioner.