Blusen är ett klassiskt damplagg, vars popularitet gått i vågor. Nu är den trendig igen.

Precis som så mycket annat elegant och tjusigt är blusar av franskt ursprung. Engelskans blouse är ett låneord från franskan och har funnits sedan 1800-talet. Idag kopplar vi mest ihop plagget med en mer uppklädd och ordentlig stil, men faktum är att det från början betecknade de franska böndernas arbetskläder. Idag kan vem som helst ha på sig blus, både till arbete och till fest. Blusar hittar du på många ställen, t ex på nätet. Blusen är ett mångsidigt plagg, som passar många olika stilar och går att hitta i en mängd material och prisklasser. Oavsett om du vill ha en dyr designerblus från fina märket eller ett mer praktiskt slit och släng-plagg går det att hitta. Blusen passar ihop med många olika stilar:

  • Vintage eller retro. Kanske med sextiotalsvibb eller åttiotalsfärger?
  • Volangblus. Bohemisk och med fladdriga ärmar. Passar både till kjol och till jeans.
  • Rockigt. Till slitna jeans, boots och kanske en hatt?
  • Skräddat. Med kavaj eller trenchcoat passar det perfekt till affärsmötet.

Blusen finns alltså i många former och utföranden. Den kan vara både välklädd och ledig, och går utmärkt att anpassa efter de mest skilda tillfällen. Lika fin på beachen över baddräkten som skydd mot solen, är den senare på kvällen på en dejt på en flott restaurant. Det kan vara snyggt med en transparent blus som visar fina underkläder, kanske med en fin spetsdetalj. Just nu är det också trendigt med starka färger och grafiska mönster, och en tvärrandig skjorta kan vara ett riktigt coolt statement-plagg. Om du är den mer försiktiga typen kan du välja en lite snällare variant, som en blommig blustopp med rynkad linning eller en klassiskt vit.

Kungligt snyggt plagg

Många kungligheter favoriserar det kvinnliga plagget, och kronprinsessan Victoria ses ofta i blus, liksom den danska kronprinsessan Mary. Ebba von Sydow är en känd kommentator av kungligheters smak och stil, och själv ett stort fan av blusar. Blusen gör sig utmärkt i officiella sammanhang och kan kanske ge de flesta av oss lite kunglig glamour i vardagen.  Många kända kvinnor favoriserar blusen – även de som inte är kungligheter.

Att shoppa dina kläder på nätet är ett smart sätt att fördela din tid på. Det är riktigt enkelt att sitta hemma, på bussen till jobbet eller någon helt annan stans och klicka runt. Du markerar bara vad du vill ha och sedan skickas varorna direkt hem till dig. Eller ja, oftast måste du hämta ut dem någonstans, till exempel på Posten eller ditt lokala Ica. Kanske kommer tjänstepersonalen i kassan att ha på sig blus? Ge gärna blusen en extra tanke såhär i sommartider och titta på hur dina damiga idoler klär sig. Oftast blir det en riktigt snygg blus, eftersom det passar till allt. Oavsett om din förebild i livet är en vintagetjej eller en powerkvinna i skräddarsydd kostym kan du räkna med att hon har en blus hemma i garderoben. Och ja, hon har förmodligen shoppat den på nätet!