Länge och väl har det pratas om skäggtrenden bland män, som under de senaste åren blivit otroligt stor. Allt från stora skägg till mer finslipade har varit på tapeten, men viktigaste har varit att det finns hår på hakan! Men, nu verkar det som att det finns en risk att denna skäggtrend är på väg att stanna av. I en artikel från Dagens Industri har man till exempel skrivit att helskägget snart är helt ute. Så här inleds artikeln:

Skägget är klippt! Eller åtminstone snart helt ute. Som trend i alla fall. Det tror forskare som kan konstatera att skäggtrenden påverkas av samma mekanismer som styr evolutionen.

Låter det krångligt? Ja, det är lite förvirrande faktiskt. Men förenklat kan det tidningen skriver förklaras som att det som inte är det vanligaste är det som är snyggast. Tidningen jämför det män med skägg med guppy-fiskar. De varierar färger hela tiden för att attrahera honorna, och om det är ett gäng fiskar varpå tre stycken är blåa, blir det till fördel om en av hanarna byter till röd. Det handlar alltså om att sticka ut, och i och med att majoriteten nu har skaffat skägg – så är det inte längre någonting som unikt, varpå det sakta men säkert återigen kommer att dö ut. Och det är ju tur det – för exempelvis rakhyvelstillverkare. Skäggtrenden ansågs nämligen som ett hot mot de som tillverkar rakhyvlar, men i och med forskningen som jämför män med fiskar är det alltså ingenting vi numera behöver oroa oss över. Nä, är du en man med skägg då är det smart om du nu springer iväg för att köpa en kvalitets rakhyvel för män och tar bort allt hår på hakan.

Vad som blir den nästa stora trenden bland män återstår att se. Kanske blir det mustaschen som tar över istället för skägget? Spännande blir det om inte annat att se, och vi hoppas samtliga män därute följer trenderna så att de är så snygga som de bör.