Svett är ett ämne som väcker starka känslor hos många, inte minst hos de som lider av överdriven svettning. Det kan vara jobbigt och pinsamt men det finns faktiskt positiva aspekter för de som svettas mycket.

Alla människor svettas, unga som gamla. Det är kroppens sätt att kyla ned sig. Svetten i sig behöver inte alltid vara illaluktande, det finns nämligen olika typer av svett; den som orsakas av fysisk aktivitet och den som kommer från stress. Svetten från värme och fysisk aktivitet luktar inte särskilt mycket, utan det är faktiskt bakterier som får det att lukta. Det betyder dock inte att det inte är pinsamt, för det är det många som tycker. Om du tycker att det är jobbigt med svett och att det kommer olägligt finns det sätt att få bukt med det. Varför inte testa botox? På http://narvaderma.se/behandlingar/botox-botulinum-toxin/ kan du läsa mer om det. Kanske är det något för dig?

Självkänsla, sjukdom och energi

Svettens huvudsakliga funktion är att kyla ned kroppen, men faktum är att det är förknippat med mer än så. För en del är det något som sänker självkänslan och självförtroendet eftersom svettningar kan komma olägligt och orsaka fläckar under armarna. För andra kan det vara ett tecken på sjukdom. Oavsett vad är det något som de flesta har någon slags relation till eftersom det är en naturlig del av det dagliga livet att svettas.

Med tanke på att svett faktiskt är något vi alla människor har gemensamt har ett svenskt forskarlag lyckats ta fram ett sätt att utvinna elektricitet ur vanligt kroppssvett. Vem vet, kanske drivs framtidens städer och fordon av vårt egna svett? Om det kommer gå så långt är svårt att tro med tanke på att teknologin idag inte lyckas få fram särskilt stark ström från svetten utan det måste kompletteras med el från solljus för att ens vara användbart. Oavsett vad är det fantastiskt att man lyckats omvandla biprodukten från vår egen ansträngning och energi att bli en energikälla i sig. På sätt och vis är vi alltså vandrande kraftverk, kanske är det en anledning att inte se sina svettningar som något pinsamt, utan snarare något bra.