Svenskar har dåligt självförtroende när det kommer till ekonomi. Enligt en ny undersökning visar det sig att mer än hälften av svenskarna känner sig osäkra nr det kommer till att ha ekonomiska beslut. Något som är oroande, och siffran har blivit större på senare år.

Vi har tidigare skrivit om bättre självkänsla, självförtroende och självbild. Och nu ska det handla om en typ av självförtroende, nämligen ekonomiskt självförtroende. Något som minskar hos svenskarna.

40 procent självsäkra

När det kommer till att ta stora ekonomiska beslut så känner sig endast 40 procent självsäkra i dessa beslut. Denna siffra har minskat med hela 47 procent om man jämför med tidigare två år. Och detta dåliga självförtroende har en nackdel. Det innebär ofta att man samlas sina pengar på hög på banken, på konton som har noll ränta. Svenskarna blir således ett folk som blir dåliga på att investera. Det finns många sparformer som har en högre ränta, men detta är alltså något som många svenskar inte vågar investera i. Statistik från finansmarknaden visar på att svenskar har ca 400 miljarder på nyttolösa sparkonton hos banker, men också andra konton utan en bra ränta. Detta är något som oroar.

”I dagens lågräntemiljö är det viktigt att inte ha för mycket pengar på sparkontot. Men dåligt självförtroende hindrar många svenskar från att investera sina kontanter”, säger en person från kapitalförvaltaren Blackrocks nordiska team till Svenska Dagbladet.