svenska femhundra kronor pengar

Växa upp med att bara få

Det är långt ifrån alla som växer upp och får lära sig hur man hanterar pengar. Det är inte helt ovanligt att barnen får allt de pekar på, så väl som pengar som saker från sina föräldrar ganska långt upp i åldrarna. När man sedan blir äldre och kommer underfund med att allting inte växer på träd. Då kan det blir väldigt jobbigt. Därför bör man i tidig ålder lära barnen att det faktiskt går att tjäna egna pengar. Att ha ett extrajobb eller jobba på sommaren när man är ledig från skolan är ett bra sätt att skaffa ihop en bunt pengar som du kan använda sen igen när skolan börjar. Inte nog med att man får pengar, man får också arbetserfarenhet och det kan man alltid lägga på et CV när man ska söka jobb i framtiden.

Inställning till pengar

För Jan Roostal är svaret på problemet pengar enkelt. Det är inte sällan som det är inställningen till pengar som skapar problemet från början. Han menar på att vi ska försöka leva här och nu, spendera för att man aldrig vet när pengar kommer igen och de gör egentligen ingen nytta när de hänger på ett bankkonto som man inte kan röra. När man tjänar bra med pengar kan man också ge pengar eller bjuda på saker till andra. Och man bör också göra det med ett leende. Man ska göra det för att det är kul och för att man vill inte för att man känner att man borde. Man ska dock inte förvänta sig att pengarna till dig kommer från samma håll. De kan mycket väl komma från någon helt annanstans från någon helt annan på en annan plats. Därför kan det bli fel när man tror att pengarna ska vara konstanta hela tiden. Att tänka att man prompt vill ha tillbaka exakt samma summa som man gett. Kan faktiskt göra folk olyckliga. Då är inställningen till pengar lite fel, menar Jan Roostal.

”Jag är inte värd det här, det där händer aldrig mig. Då är det dessa förhållande som manifesteras. Om du istället jobbar med att se dina unika och starka sidor, och tänka på allt du kan, så ökar din självkänsla. Att unna sig bra saker är att ge det undermedvetna budskapet: Jag är en värdefull person och jag är värd att få bra saker i livet.”