Det finns en speciell del av vårt utseende och vår kropp som vi lägger väldigt mycket fokus på – och det är håret. Håret har en oerhört stor del i populärkulturen och inom skönhetsbranschen och här kommer vi göra en djupdykning i hårets betydelse.

Vi klipper, fönar, formar, sprejar, lockar, plattar och sätter upp. Vi experimenterar med olika looks, skaffar oss löshår med hög kvalitet eller håller oss till en och samma frisyr under många år – ja håret är verkligen en central del i mångas liv och utseende. Håret är en så viktig sak att Nordiska Museet haft en utställning om just hår och vårt förhållande till håret. Håret har olika roller i olika kulturer, det tydligaste exemplet är väl i mellanöstern där håret på en kvinnas huvud anses som någonting så pass förföriskt att endast hennes man eller hennes familj ska få se det, och därför döljer de sitt hår med slöjor och klädsel. I västvärlden är det fullt accepterat att visa sitt hår – men helst ska det vara välvårdat, för om du kommer med ett risigt, smutsigt och fett hår är det många som kommer rynka på näsan eller granska dig lite extra. Hårvård är en del av vår dagliga hygien och rent hår signalerar att du tar god hand om dig själv. Håret kan också visa vilken din ideologiska eller politiska ståndpunkt är, till exempel via dreadlocks, en punkig tuppkam eller genom en färgsprakande visual kei-frisyr. Ditt hår säger alltså mycket om vem du är.

Inom populärkulturen är det här med hår också väldigt stort, särskilt när vi talar om håret på kvinnliga artister. För många är håret en form av varumärke, tänk bara på till exempel Beyoncés långa, lockiga svall. När hon lade upp bilder på Instagram som visade hur hon klippt håret kort blev det ramaskri och alla brydde sig väldigt mycket om hennes hår. En annan artist vars hår verkligen har betydelse är Lady Gaga. Popstjärnan som på så många olika sätt förändrar sin look har använt håret som en markör för vilken epok hon för närvarande är inne i, och man kan nästan se vilken era en bild kommer ifrån utifrån hennes hår!

  • Under Just Dance- och Pokerface-eran var det platinablont långt hår med rak lugg som gällde.
  • Vem kommer inte ihåg hår-rosetten hon bar på huvudet under Paparazzi och flera gånger på röda mattan?
  • När hon gjorde låten Telephone tillsammans med Beyoncé var det blont hår med en gul färg likt den i Andy Warhols ikoniska Marilyn-bild som prydde Gagas huvud.
  • Under den senare delen av Born This Way-eran hade Gaga turkost hår som varierade från långt svall till en kort page.
  • Nu har första singeln från nya skivan Artpop precis släppts och Gaga har en mjukare framtoning med ljusbrunt, långt och rakt hår i flera framträdanden, blandat med ett bombastiskt Afrodite-svall.

Ett annat exempel är popstjärnan Katy Perry som länge var synonym med en knallblå plastig peruk med lugg som hon hade i California Gurls-videon. Håret är ett så tydligt uttryck för henne att hon, som promotion till sin nya singel Roar, valde att i en video elda upp den blåa peruken och därmed begrava sitt gamla pastelliga jag. Vi förstår av hennes handling att hon nu går in i en annan era, en ny Katy Perry dyker upp. Så ta dig en funderare, vad säger ditt hår om dig?