Här på redaktionen är vi, precis som så många andra, tokiga i Game of Thrones, den grisigaste, brutalaste, snuskigaste och sexigaste fantasyserien någonsin; baserad på George R.R. Martins bokserie A Song of Ice and Fire, som av en händelse är den grisigaste, brutalaste, snuskigaste och sexigaste fantasysvit som någonsin skrivits.

Vad är det som är så bra med Game of Thrones, och med böckerna som serien baseras på? Troligen är det att allting känns så verkligt, fast det rör sig om fantasy med drakar, konstiga andar, jättar, zombies och konstiga varelser som kan vara gjorda av is. Fokus ligger nämligen på människor som intrigerar, försöker döda varandra, och befinner sig på fel plats vid fel tillfälle. Ingen är helt ond, och ingen är definitivt helt god heller.

Inte helt olikt tv-serier som The Wire, Sopranos och True Blood, med andra ord. Som av en händelse är det HBO som ligger bakom även Game of Thrones. Till skillnad från de flesta andra av HBO:s produktioner är det otroligt få amerikaner med i GoT. Vi har bara hittat två. Istället är det ett stort antal engelska, skotska och irländska skådespelare med. Några av dem är ganska kända, som Sean Bean (Boromir i Sagan om Ringen), andra var helt okända innan, som skotten Rory McCannDubrovnik, Kroatien.

Även om man känner igen en och annan skådespelare från Harry Potter-filmerna, eller från Downton Abbey (som vi också gillar, men det är en annan artikel), så är det kul att upptäcka nya talanger. Michelle Fairley, som spelar Catelyn Stark, är kanske det bästa exemplet av alla.

Den som sett säsong 1 och 2 vet att det är i nionde avsnittet som saker verkligen händer. Den som även sett säsong 3 vet att detta snarast är en underdrift. Det är i avsnitt nio av den tredje säsongen som Michelle Fairley, född 1964 i Coleraine på Nordirland, verkligen får visa vad hon går för som skådespelare. Så fort avsnittet hade visats i USA började en kampanj för att hon skulle få en Emmy, och vi kan inte annat än hålla med.

Men även om hon inte skulle få någon Emmy så lär hon inte gå lottlös ur detta. Hon har redan fått en roll i advokatserien Suits, tillsammans med en annan nordirländare, Conleth Hill. De två har inte bara vuxit upp i samma stad och spelat vid samma teater, båda medverkar också i Game of Thrones.