Har du bra självförtroende? Och en bra självkänsla? Två uttryck som många blandar ihop, och långt ifrån alla faktiskt förstår vad de betyder och innebär. För medan självförtroende är något som, precis som namnet säger, är hur mycket man tror på sig själv, oavsett vad så handlar självkänsla mer om insikt. Om att förstå sig själv, och förstå att man är bra och även kunna veta vad man är kapabel till. På dn.se kan man exempelvis läsa om Mia Törnblom, kvinnan som i Sverige gett just självkänslan lite av ett ansikte:

Mia Törnblom är kvinnan som blivit berömd för sina böcker om självkänsla. Vägen dit var stenhård. I sin nya bok skriver hon om sina tio år som narkoman och hur hon kom ur sitt beroende genom att börja bygga upp sitt eget inre.

”I tonåren tappade jag självkänslan…jag var överviktig…åt bantningstabletter med amfetamin för att bli smal…blev heroinist…gjorde allt för att andra skulle tycka om mig… sökte bekräftelse utifrån…tyckte inte om mig själv.”

Det är med andra ord sällan en lätt väg, vägen till god självkänsla, såväl som självförtroende. Men något som helt klart alla bör sträva efter att få, det är trots allt en väldigt viktig grej som påverkar ens liv på många olika sätt! Och oavsett vilken anledning man har haft till att ha bristande självförtroende och självkänsla, så kan man alltid övervinna det och verkligen må bra i sig själv. Det är något som alla är värda att göra, vad man än tänker. Så bort med alla dumma demoner och tro på dig själv!